środa, 22 lipca 2015

Wodorosty cenniejsze niż złoto!

Ostatnio robi się o nich coraz głośniej. Stały się modne, ale to dobrze, bo są bardzo zdrowe. Są skarbnicą minerałów i witamin, mają ich nawet kilkadziesiąt razy więcej niż rośliny lądowe! Do tego zawierają je w bardzo przyswajalnej postaci. Są doskonałym dodatkiem do potraw, nie tylko tych wegetariańskich. Dzięki niskiemu stopniowi przetworzenia są bardzo cenione. Można powiedzieć, że są cenniejsze niż złoto, bo czy ono da nam zdrowie ? Nie! A wodorosty owszem.


Czy wiecie, że są polecane w walce z otyłością i cellulitem ? To dlatego, że wspomagają przemianę materii oraz regulują gospodarkę wodną w naszym organizmie. Dzięki dużej zawartości jodu, zapobiegają chorobom tarczycy, które są teraz dosyć powszechne i można śmiało powiedzieć, że to choroba cywilizacyjna. Do diety trzeba je wprowadzać powolutku, ponieważ nasz organizm musi się do nich przyzwyczaić. Potrzebuje na to około tygodnia. Można je kupić w postaci suszu. W takiej formie należy je przechowywać w słoiku w zaciemnionym miejscu. Jeśli mamy je w świeżej postaci, należy je namoczyć w wodzie i tak właśnie przechowywać w lodówce. Ciekawe jest to, że im dłużej będziemy je moczyć, tym bardziej będą łatwo strawne. Ponadto dostaniemy je też w formie tabletek czy kapsułek. Mają właściwości odtruwające organizm, oczyszczają układ limfatyczny i alkalizują krew. Aby uzupełnić niedobory minerałów i witamin, wystarczy, że będziemy codziennie spożywali około 5 gram wodorostów. Osoby mające problemy z chorobami tarczycy przed spożyciem wodorostów powinny skonsultować się z lekarzem, ponieważ zawierają one bardzo duże ilości jodu, co może wpłynąć na pogorszenie stanu naszej tarczycy i skuteczność leków. Spożywa się około 100 gatunków wodorostów.  Są bogatym źródłem takich składników jak : wapń, jod, fluor,sód oraz w śladowych ilościach : cynk,kobalt, wanad,miedź, stront. Zawierają takie witaminy jak : A,C,E,K,PP oraz witaminy z grupy B. Ponadto zawierają też błonnik pokarmowy i białko, co dobrze wpływa na nasz układ pokarmowy. Oto zdrowotne właściwości wodorostów:
  • zapobiegają nowotworom;
  • działają przeciwmiażdżycowo;
  • obniżają poziom złego cholesterolu;
  • odtruwają organizm;
  • wspomagają pracę wątroby;
  • odnawiają przewód pokarmowy oraz płuca;
  • zapobiegają udarom mózgu;
  • zapobiegają chorobom tarczycy;
  • wspierają walkę z trądzikiem;
  • poprawiają naszą odporność;
  • neutralizują substancje radioaktywne;
  • są polecane przy nadciśnieniu tętniczym;
  • mają działanie przeciwwrzodowe;
  • działają bakteriobójczo i przeciwzapalnie;
  • działają moczopędnie;
  • polecane przy astmie, kaszlu;
  • polecane przy hemoroidach i czyrakach;
  • stosowane do leczenia wola tarczycowego;
  • stosowane przy problemach żołądkowych;
  • redukują blizny i leczą choroby skóry;
  • ułatwiają pozbycie się obrzęków;
  • mają właściwości antyoksydacyjne;
  • hamują rozsiew wirusa opryszczki;
  • alkalizują krew;
  • wspomagają walkę z nadwagą i cellulitem;
To oczywiście nie wszystkie ich właściwości , jest ich dużo, dużo więcej, w zależności od gatunku i koloru. Najbardziej popularne są: arame, kombu, kelp,nori,spirulina, wakame,hijiki,dulse,agar-agar,mech irlandzki, mech korsykański, sałatka morska, palma morska, morszczyn, wstążki oceanu. Wodorosty były stosowane w medycynie ludowej. Wspomagały leczenie opuchlizn, guzków, zapalenia oskrzeli,kamicy żółciowej, reumatyzmu,chorób skóry nowotworów i wielu wielu innych dolegliwości. Kombu, ma żółtobrązowe zabarwienie i mierzy nawet do 500 m. Zmiękcza stwardniałe obszary i masy w ciele, nawilża suchość, działa moczopędnie, przeciwzakrzepowo, wpływa korzystnie na pracę tarczycy oraz reguluje gospodarkę hormonalną. Kiedyś z jego pomocą leczono artretyzm, powiększone wole, problemy z jajnikami i prostatą, cukrzycę, bezpłodność, bóle serca, przerost grzybów i anemię. Na wrzody najlepszym wodorostem jest nori. Ma ciemno jadeitowy kolor, zawiera najwięcej białka. Leczy krzywicę, kurzajki, torbiele tłuszczowe, pomaga w trawieniu, ma działanie bakteriobójcze, pomaga w leczeniu bolesnego oddawania moczu. Kelp,kombu oraz arame zawierają około 3000 razy więcej jodu niż niektóre ryby morskie. Wakame, arame i hijiki zawierają ponad 10 razy więcej wapnia niż mleko. Sałatka morska zawiera około 25 razy więcej żelaza niż wołowina. Agar-agar leczy hemoroidy, wspomaga proces trawienny, pomaga zrzucić zbędne kilogramy, oczyszcza organizm z toksyn i korzystnie wpływa na wątrobę. Hijiki ma brązowe gałęzie i przyczynia się do regulacji poziomu cukru we krwi,wspomaga układ hormonalny, pomaga w odchudzaniu i jest budulcem zębów, kości. Arame świetnie wpływa na tarczycę, reguluje ciśnienie krwi, wspomaga wzrost włosów, poprawia kondycję naszej cery. Dulse, o czerwonym i niebieskim kolorze zapobiega szkorbutowi, hamuje wirusa opryszczki oraz pomaga na chorobę morską.

Podsumowując, wodorosty były znane już od pokoleń i stosowane na różnego rodzaju dolegliwości. Są wspaniałym źródłem witamin i minerałów a dodatkowo błonnika i białka. Można je kupić nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością ale również w internecie, niektórych marketach. Są dobrym sposobem na urozmaicenie sobie nudnego posiłku a przy tym na poprawę zdrowia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz