Można spotkać szparagi białe, zielone i fioletowe, ich odmienne kolory są wynikiem różnego sposoby uprawy. Są bardzo dietetyczne, gdyż w 100 gramach zawierają jedynie 18 kalorii! Właśnie z tego powodu powinno się je włączyć do naszej codziennej diety. Są lekkostrawne i mają gorzki smak. Najlepiej gotować je na parze lub blanszować, zachowują wtedy wszystkie swoje właściwości. W Chinach stosowano je w celu leczenia bezpłodności i innych tego typu dolegliwości. Są doskonałe na potencję i poprawę libido. Zawierają dużo kwasu foliowego, który odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. Mają więcej witaminy C niż cytryna. Są skarbnicą witamin : A,K,C,E, witamin z grupy B oraz żelaza,potasu,fosforu,selenu,magnezu,wapnia. Poniżej ich właściwości lecznicze :
- stymulują pracę nerek;
- oczyszczają z toksyn;
- usprawniają działanie układu pokarmowego;
- zwiększają krzepliwość krwi;
- zmniejszają ryzyko zawału;
- wspomagają odchudzanie;
- chronią przed nowotworami;
- mogą je spożywać osoby z nadciśnieniem;
- działają przeczyszczająco i moczopędnie;
- pozytywnie wpływają na wątrobę;
- redukują ilość cholesterolu we krwi;
- wpływają na poprawę cery,włosów i paznokci;
- opóźniają procesy starzenia się;
- mają działanie pobudzające;
- poprawiają potencję;
- zwiększają odporność;
- zmniejszają ryzyko wystąpienia Alzheimera;
Nie obciążają nerek i wątroby, mają dużo białka, jakim jest glutation. Wspomaga on nasz układ immunologiczny, oczyszcza z toksyn i chroni przed nowotworami. Asparagina, która również występuje w szparagach ma kluczowy wpływ na prawidłowy poziom nawodnienia w naszym organizmie. Mają dużo przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki. Jeśli chodzi o przeciwwskazania dotyczące ich spożywania, to na pewno nie powinny ich jeść osoby chorujące na dnę moczanową oraz mające kamienie nerkowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz