czwartek, 16 lipca 2015

Odchudzająca moc szparagów

Są doskonałym źródłem witamin i mają bardzo mało kalorii. Mowa o szparagach, przysmaku Francuzów, który w Polsce zagościł już dawno a mimo tego jest tu tak mało znany. Szkoda , bo oprócz zdrowotnych właściwości jest też doskonałym afrodyzjakiem.

Można spotkać szparagi  białe, zielone i fioletowe, ich odmienne kolory są wynikiem różnego sposoby uprawy. Są bardzo dietetyczne, gdyż w 100 gramach zawierają jedynie 18 kalorii! Właśnie z tego powodu powinno się je włączyć do naszej codziennej diety. Są lekkostrawne i mają gorzki smak. Najlepiej gotować je na parze lub blanszować, zachowują wtedy wszystkie swoje właściwości. W Chinach stosowano je w celu leczenia bezpłodności i innych tego typu dolegliwości. Są doskonałe na potencję i poprawę libido. Zawierają dużo kwasu foliowego, który odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. Mają więcej witaminy C niż cytryna. Są skarbnicą witamin : A,K,C,E, witamin z grupy B oraz żelaza,potasu,fosforu,selenu,magnezu,wapnia. Poniżej ich właściwości lecznicze :
  • stymulują pracę nerek;
  • oczyszczają z toksyn;
  • usprawniają działanie układu pokarmowego;
  • zwiększają krzepliwość krwi;
  • zmniejszają ryzyko zawału;
  • wspomagają odchudzanie;
  • chronią przed nowotworami;
  • mogą je spożywać osoby z nadciśnieniem;
  • działają przeczyszczająco i moczopędnie;
  • pozytywnie wpływają na wątrobę;
  • redukują ilość cholesterolu we krwi;
  • wpływają na poprawę cery,włosów i paznokci;
  • opóźniają procesy starzenia się;
  • mają działanie pobudzające;
  • poprawiają potencję;
  • zwiększają odporność;
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia Alzheimera;

Nie obciążają nerek i wątroby, mają dużo białka, jakim jest glutation. Wspomaga on nasz układ immunologiczny, oczyszcza z toksyn i chroni przed nowotworami. Asparagina, która również występuje w szparagach  ma kluczowy wpływ na prawidłowy poziom nawodnienia w naszym organizmie. Mają dużo przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki. Jeśli chodzi o przeciwwskazania dotyczące ich spożywania, to na pewno nie powinny ich jeść osoby chorujące na dnę moczanową oraz mające kamienie nerkowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz