poniedziałek, 20 lipca 2015

Lucerna, czyli lek na wszystko

Należy do rodziny bobowatych. Jest dosyć znana, szczególnie w Azji, Europie oraz w strefach północnej Afryki. Stosuje się ją tam w celach spożywczych, jako składnik do sałatek, kanapek. Była znana już w starożytności ze względu na swoje liczne właściwości lecznicze. Jest bogata w takie składniki jak: witaminy A,C,E,K,B1,B2,B3,B5,B6, oraz żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, krzem, miedź, mangan, siarka,cynk, sód,selen.


W jej składzie są również fitoestrogeny,białko,lecytyna,błonnik oraz saponiny. Jedną z jej licznych zalet jest na pewno to , że bardzo detoksykuje organizm, usuwa toksyny, zanieczyszczenia. Ma działanie alkalizujące. Usprawnia i poprawia naszą odporność, co jest bardzo przydatne zwłaszcza przy ciężkich treningach, czy dużym wysiłku fizycznym. Dzięki dużej zawartości witamin z grupy B oraz żelaza jest stosowana przy anemii. Oto pozostałe jej zalety :
  • obniża poziom cukru we krwi;
  • zapobiega chorobom serca;
  • wspomaga pracę układu krążenia;
  • działa regresywnie względem miażdżycy;
  • łagodzi objawy codziennego stresu;
  •  zmniejsza poziom cholesterolu we krwi;
  • wzmacnia kości ,mięśnie i zęby;
  • zwalcza symptomy menopauzy;
  • chroni przed infekcjami bakteryjnymi i grzybiczymi;
  • usprawnia układ pokarmowy;
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory;
  • detoksykuje i oczyszcza organizm;
  • działa przeciwbólowo np, na problemy ze stawami ,żołądkiem;
  • przyspiesza regenerację;
  • ma właściwości przeciwgorączkowe;
  • przeciwdziała wzdęciom i zaparciom;
  • dzięki niej organizm lepiej przyswaja składniki witaminowe i mineralne;
  • ma właściwości moczopędne;
  • poprawia pamięć;
  • zapobiega osteroporozie;
W ciągu dnia w naszym organizmie wytwarzają się duże ilości wolnych rodników, lucerna temu przeciwdziała. Nie ważne czy mamy za sobą ciężki trening na siłowni, czy ciężki dzień w pracy wyciąg z tej rośliny pomaga nam się zregenerować. Im bardziej aktywny tryb życia prowadzimy, tym bardziej nasilamy przemiany energetyczne organizmu, na skutek czego duża ilość tlenu przechodzi na rzecz rodników wykazujących potencjał reaktywny. To właśnie one wyniszczają organizm, sprzyjają nowotworom i powodują spadki treningowe. Kiełki lucerny od zawsze były stosowane w celu zapobiegania symptomom menopauzy,gdyż są bogate w fitoestrogeny. Zawarta w nich kanwanina ogranicza możliwość zachorowania na raka trzustki czy okrężnicy. Polecana jest także kobietom w okresie karmienia. Związki flawonoidowe zawarte w lucernie posiadają właściwości antyoksydacyjne. Ma działanie antybakteryjnie i antygrzybiczne. Obniża poziom złego cholesterolu, poprawia apetyt. Jak ją stosować ? Można jeść surowe kiełki, którymi warto wzbogacić swoją sałatkę czy kanapkę, można również kupić ją w formie tabletek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz