wtorek, 14 lipca 2015

Dlaczego warto jeść maliny ?

Mają bardzo dużo właściwości, są smaczne i pomagają w odchudzaniu! Mowa oczywiście o malinach. Robi się z nich soki,przepyszne dżemy, są słodkie i lekkie. Dlaczego warto się nimi zajadać? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

  Są bogate w witaminy : C, E, B1,B2,B6 oraz minerały : potas, magnez,cynk, mangan, żelazo, wapń. Zawierają, kwas cytrynowy, salicylowy, jabłkowy, elagowy. Od niepamiętnych czasów były wykorzystywane w leczeniu różnych przypadłości i dolegliwości. Stosowano je w celu wzmocnienia zdrowia oraz jako okłady na problemy skórne. Zawierają dużo błonnika, co bardzo wspomaga odchudzanie i prawidłowe trawienie. Oto ich wszystkie znane mi właściwości :
  • obniżają ciśnienie krwi;
  • wzmacniają odporność;
  • mają właściwości rozkurczowe;
  • zapobiegają niektórym odmianom raka;
  • obniżają gorączkę;
  • łagodzą bóle menstruacyjne;
  • mają działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne;
  • mają działanie przeciwbakteryjne;
  • wspomagają leczenie anemii;
  • opóźniają procesy starzenia się;
  •  są polecane przy biegunce ponieważ hamują rozwój bakterii jelitowych;
  • regulują gospodarkę wodno-elektrolitową;
  • wzmacniają serce;
  • mają działanie moczopędne;
  • pomagają przy chorobach stawów;
  • chronią przed infekcjami;
  • poprawiają kondycję skóry;
  • zwalczają przeziębienie;
Można je spożywać w różnej formie, od soków i dżemów po herbatki z liści malin, które zawierają garbniki, flawonoidy, soki mineralne i kwasy organiczne. Kwas elagowy zawarty w malinach ma działanie antynowotworowe. Polifenole zawarte w tych owocach chronią przed wolnymi rodnikami. Wspaniale oczyszczają nasz przewód pokarmowy z resztek niestrawionego jedzenia. Mają działanie odtruwające. Dzięki nim poprawi się nasze samopoczucie i zyskamy więcej energii do działania. To jedne z moich ulubionych letnich owoców. Najlepsze są świeże, soczyste maliny zerwane prosto z krzaka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz