Są bogate w witaminy : C, E, B1,B2,B6 oraz minerały : potas, magnez,cynk, mangan, żelazo, wapń. Zawierają, kwas cytrynowy, salicylowy, jabłkowy, elagowy. Od niepamiętnych czasów były wykorzystywane w leczeniu różnych przypadłości i dolegliwości. Stosowano je w celu wzmocnienia zdrowia oraz jako okłady na problemy skórne. Zawierają dużo błonnika, co bardzo wspomaga odchudzanie i prawidłowe trawienie. Oto ich wszystkie znane mi właściwości :
- obniżają ciśnienie krwi;
- wzmacniają odporność;
- mają właściwości rozkurczowe;
- zapobiegają niektórym odmianom raka;
- obniżają gorączkę;
- łagodzą bóle menstruacyjne;
- mają działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne;
- mają działanie przeciwbakteryjne;
- wspomagają leczenie anemii;
- opóźniają procesy starzenia się;
- są polecane przy biegunce ponieważ hamują rozwój bakterii jelitowych;
- regulują gospodarkę wodno-elektrolitową;
- wzmacniają serce;
- mają działanie moczopędne;
- pomagają przy chorobach stawów;
- chronią przed infekcjami;
- poprawiają kondycję skóry;
- zwalczają przeziębienie;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz