środa, 15 lipca 2015

Cukier - biały zabójca

Od zawsze uwielbiałam słodycze. Czekoladki, batoniki, żelki, cukierki, landrynki,i inne pyszności. Jednak od jakiegoś czasu nie spożywam cukru. Owszem, było ciężko z niego zrezygnować (zwłaszcza gdy jadło się 3 batoniki dziennie :)) a nawet bardzo ciężko, ale myślę, że zrobiłam bardzo dobrze i wam też tak radzę. Nie potrafiłam wyobrazić sobie dnia, bez wypicia kawy z mlekiem z dwoma łyżeczkami cukru. Słodziłam również herbatę, około 3 łyżeczek. Do tego dochodziły posiłki w pracy, starałam się zjeść coś na szybko, więc zazwyczaj były to batoniki, które popijałam słodkimi,lepkimi od kilogramów cukru napoje. W domu na obiad jadłam kanapki z nutellą, często robiłam naleśniki na słodko, gofry. Doszło do tego, że zaczęłam się źle czuć. Byłam rozdrażniona, zmęczona, bo cukier owszem pobudza, ale tylko na krótką chwilę. Pogorszyła się kondycja mojej skóry, zaczęłam częściej łapać infekcje, w ogóle cała moja odporność legła w gruzach, w końcu coś we mnie pękło. Obiecałam sobie " tak od jutra na pewno nie będę słodziła". No i rzeczywiście jak pomyślałam, tak zrobiłam. To było naprawdę duże wyzwanie. Gorzka kawa nie smakowała już tak dobrze, herbata też. W pracy nie jadłam już batoników, a na obiad jadłam prawdziwy obiad! Ale pierwsze dni to był jakiś koszmar, byłam zmęczona, wkurzona, apatyczna. Kręciło mi się w głowie, czułam się jak narkomanka na delirce! Taki efekt utrzymywał się przez 2 tygodnie, potem zaczęłam czuć się rewelacyjnie! Wróciła moja dawna energia, poprawiła się cera. Wróciłam do żywych! Chciałabym was przestrzec przed tym białym zabójcą. Wiem, że ciężko jest z niego zrezygnować, sama to przeżyłam, ale na prawdę da się bez niego żyć. Poniżej opiszę wam dlaczego nie powinniśmy go spożywać, jakie spustoszenia sieje w naszym organizmie i do czego może doprowadzić jego częste stosowanie.


Cukier produkuje się z buraków lub trzciny cukrowej. Można go spotkać w każdym sklepie spożywczym, nie tylko w swoim oryginalnym opakowaniu, ale również w innych produktach, w których jest ukryty ! To, że go jest wszędzie tak dużo, niestety nie sprzyja naszemu zdrowiu. Producenci często zmieniają na opakowaniu nazwę cukru, lub po prostu nie wymieniają go w składnikach. Takie oszustwa to w dzisiejszych czasach norma, nie ważne jest ludzkie zdrowie, byleby tylko były zyski ze sprzedaży! Dlatego proszę Was sprawdzajcie etykiety, nawet w produktach, w których potencjalnie nie powinno być cukru. Często kryje się on pod nazwami : melasa, sacharoza, fruktoza, glukoza. Czy cukier w ogóle ma jakieś pozytywne walory ? Na pewno jest nim jego słodki smak, który pobudza nasze kubki smakowe, no i może to, że doładowuje nas energetycznie, ale tak jak pisałam wcześniej, na bardzo krótki okres czasu. Cukier, inaczej zwany też węglowodanami, jest poddawany rafinerii, na skutek, której traci swój naturalny kolor i witaminy w nim zawarte! Nie ma praktycznie żadnych właściwości poza smakiem. Oto na co jesteśmy narażeni wskutek spożywania go w dużych ilościach :
  • prowadzi do otyłości;
  • powoduje cukrzycę;
  • zwiększa ryzyko chorób krążenia;
  • powoduje próchnicę;
  • zakwasza organizm;
  • powoduje zgagę, chorobę refluksową;
  • prowadzi do stanów zapalnych i owrzodzenia przewodu pokarmowego;
  • zmniejsza odporność;
  • może prowadzić do depresji;
  • może prowadzić do raka bo według najnowszych badań rak żywi się cukrem !

Nie dajmy się oczarować słodkiemu smakowi, i nie dajmy się oszukiwać producentom. Czytajmy etykiety i ograniczmy cukier, który jaki sami widzicie prowadzi do wielu chorób. Rujnuje nasze zdrowie i działa jak narkotyk, bo naprawdę silnie uzależnia. Ale czy miłość do słodyczy jest warta więcej niż nasze zdrowie? Na to już sobie sami musicie odpowiedzieć. Najgorsze jest to , że według badań przeciętny Kowalski zjada około 1 worka cukru rocznie! To naprawdę przerażające i boję się pomyśleć do czego może jeszcze doprowadzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz