Początkowo stosowali ją Indianie, następnie Europejczycy, który sprowadzili ją do Europy. Polacy poznali ją dopiero w latach 90-tych XX wieku. Jest świetna na wzmocnienie i poprawienie systemu odpornościowego. Zawiera polisacharydy jak inulina, którj poprawia produkcję makrofagów. Są one odpowiedzialne za niszczenie komórek nowotworowych. Najczęściej stosuje się korzeń jeżówki. Można ją przyjmować w postaci kapsułek, ekstraktu ( 20 kropli 3 razy dziennie) lub sproszkowanego zioła (około 2000mg dziennie).
Właściwości lecznicze jeżówki :
- wzmacnia system odpornościowy;
- działa przeciwnowotworowo;
- przyspiesza przemianę materii;
- działa antygrzybiczo,antybakteryjnie i antywirusowo;
- zapobiega starzeniu się skóry;
- jest świetna na przeziębienia;
- wspomaga gojenie się ran, oparzeń, odmrożeń, owrzodzeń;
- zalecana przy chorobach pasożytniczych;
- ma działanie przecibólowe, rozkurczowe;
- działa przeciwgorączkowo;
- stymuluje procesy regeneracyjne;
- pobudza wydzielanie soku żołądkowego;
- zabezpiecza skórę przed utratą elastyczności;
- odnawia naskórek;
- zapobiega powstawaniu zmarszczek;
- goi wypryski i stany zapalne skóry;
- chroni przed podrażnieniami;
- zapobiega rozwojowi opryszczki;
- wpływa pozytywnie na układ krążenia;
- wykorzystuje się ją przy zapaleniu stawów;
W jej składzie znajdują się olejki aromatyczne, amidy, wspomniana wcześniej inulina, glykozydy,
poliacetyleny, flawonoidy itp. Z uwagi na jej silne właściowości wspomagające odporność prowadzone są teraz badania mające na celu sprawdzenie jak spisze się w leczeniu AIDS oraz HIV.
Są jednak przeciwwskazania do stosowania jeżówki, a są to : choroby autoimmunologiczne, ciąża i karmienie piersią, gruźlica, choroby wątroby, stosowanie steroidów anabolicznych, stwardnienie rozsiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz