poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Cała prawda o mleku i jego przetworach

Pijemy je od dzieciństwa święcie przekonani, że jest zdrowe. Wpajają nam to media, szkoła a nawet rodzicie. Ciągle słyszymy " Pij mleko będziesz wielki!". Na całym świecie toczą się o nie spory. Są różne opinie na ten temat. A jaka jest prawda ? O tym czy mleko szkodzi naszemu zdrowiu i czy powoduje raka, dowiecie się poniżej.


Mleko i produkty jego pochodzenia na stałe goszczą w naszym jadłospisie. Prawdą jest ,że zawiera ono dość dużą ilość łatwo przyswajalnego wapnia, ale skąd mamy pewność, że krowy, które je dają, pasą się leniwie na łące i  jedzą sobie świeżą trawkę ? Mleko kupowane w sklepach na co dzień, pochodzi z hodowli przemysłowych i jest dodatkowo pasteryzowane, a co za tym idzie dużo bardziej szkodliwe niż mleko pochodzące prosto od krowy. Z badań, które opublikowano w 2010 roku wynika iż spożywanie mleka pogarsza stan naszego zdrowia, osłabia układ trawienny, odpornościowy i hormonalny. Te wyniki pokazują, że nie każdy z nas jest stworzony do picia mleka. Ponadto wiele osób go nie trawi, co przyczynia się do alergii pokarmowych i problemów trawiennych. Prawdą jest, że mleko jest nam potrzebne jedynie w okresie niemowlęctwa, kiedy pijemy je z piersi matki a nie innych zwierząt co jest całkowicie sprzeczne ze schematem ewolucji.

Mleko i przetwory mleczne z punktu widzenia sportów sylwetkowych

Dlaczego sportowcy i osoby , które dbają o swoją sylwetkę nie spożywają dużych ilości mleka i jego przetworów albo rezygnują z nich całkowicie ? Jaki wpływ ma mleko na kształtowanie naszej sylwetki? Odpowiedź na te pytania jest bardzo prosta. Po pierwsze kazeina (o tym białku napisaliśmy też poniżej) występująca w mleku nie jest białkiem wartościowym a po drugie mleko zawiera duże ilości sodu, który powoduje retencję wody. Po trzecie mleko zawiera laktozę, która jest cukrem, i nawet gdy zastąpimy go innym mlekiem nie zawierającym tego cukru w zamian za niego otrzymamy inny cukier, który również może przyczynić się tak samo jak do spadku naszej formy tak jak i do pogorszenia naszego stanu zdrowia.


Powiązanie mleka z rakiem 

Dowiedziono, że im większe spożycie mleka w danym kraju tym większe ryzyko wystąpienia nowotworów, zwłaszcza raka prostaty i  piersi. Według badań, ludzie, którzy spożywali je od dzieciństwa byli trzy razy bardziej zagrożeni rakiem niż osoby, które spożywały go w znikomych ilościach. Najbardziej zagrożone są kraje, które słyną z produkcji przetworów mlecznych i ich zwiększonego spożycia, a mianowicie : Norwegia, Szwajcaria, Szwecja itp. Co ciekawe, kraje azjatyckie w których spożycie produktów mlecznych jest znikome, ponieważ ludzie żywią się tam jedynie produktami pełnoziarnistymi,warzywami i owocami są na ogół dużo zdrowsi niż mieszkańcy Europy.



Co takiego zawiera mleko, że jego spożycie może spowodować raka ?

W jego składzie znajduje się kilkadziesiąt różnych hormonów i czynników wzrostu.Jednak hormonem, który budzi największe kontrowersje jak również i zainteresowanie, jest podobny do insuliny czynnik wzrostu zwany IGF-1. Hormon ten występuje naturalnie w mleku krowim, mleku kobiety oraz we krwi. Ma on za zadanie stymulować wzrost. Jego największe stężenie jest w momencie gdy dojrzewamy, po czym wraz z wiekiem jego ilość opada. Nie szkodzi nam gdy jesteśmy młodzi i jeszcze się rozwijamy, ale w późniejszym wieku, np u kobiety, która jest przed menopauzą podwaja ryzyko zachorowania na raka. Duże stężenie IGF-1 pobudza wzrost komórek rakowych co może przyczynić się do takich nowotworów jak, rak prostaty, jelita grubego, rak piersi, płuc. Osoby, które spożywają mleko i produkty mleczne są o wiele bardziej narażeni na nowotwory różnego rodzaju.

Oprócz IGF-1 mleko zawiera również laktozę (cukier). Rozkłada się on na cukier zwany galaktozą. Z badań prowadzonych w 2006 roku wynika iż wystarczy spożywać około 1 szklanki mleka dziennie, a zagrożenie zachorowania na raka wzrasta o 13 %. Możliwe jest, że galaktoza uszkadza jajniki i może prowadzić do rozwoju raka jajników.

Mleko bez laktozy

Teraz bardzo modne jest spożywanie mleka bez laktozy, która tak jak napisałam powyżej jest cukrem. Owszem, kupimy mleko nie zawierające jej albo z obniżoną jej zawartością, ale trzeba wiedzieć, że producenci całkiem sprytnie zastępują ją sacharozą, która również jest cukrem. Dla osób, które nie tolerują laktozy, a nie wyobrażają sobie życia bez produktów mlecznych, takie mleko bez laktozy to całkiem dobra alternatywa.

 
Co nieco o kazeinie

Jest to białko występujące w mleku i jego przetworach. Jej zawartość w mleku wynosi około 2,5 %. Tak samo jak laktoza,kazeina jest " oskarżana" o szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Badania dowodzą, że to białko może przyczyniać się do około 60 % alergii pokarmowych i problemów trawiennych. Ponadto nie ulega ono całkowitemu strawieniu, zaburza pracę naszego układu immunologicznego, powoduje stany zapalne oraz może prowadzić do problemów z jelitami. Jest ona również składnikiem wielu odżywek dla sportowców, białek.



Jak sami widzicie mleko i jego przetwory nie należą do najzdrowszych produktów. Jeśli spożywacie go bardzo dużo, spróbujcie wprowadzić ograniczenia lub znaleźć dla niego inną alternatywę, np mleko sojowe, mleko ryżowe, mleko zbożowe itp. Jeśli nie chcecie zrezygnować z mleka mimo wszystko, ponieważ zawiera dużo łatwo przyswajalnego wapnia, to musicie wiedzieć, że można je znaleźć również w innych produktach np, orzechach, migdałach fasoli,ryżu oraz we wszystkich  zielonych warzywach, np. kapuście włoskiej, brokułach. Spożywanie mleka wiąże się z alergiami pokarmowymi, problemami trawiennymi i innymi przykrymi dolegliwościami. Aby ich uniknąć powinniśmy ograniczyć jego spożycie do  poniżej 1,2 litra tygodniowo albo całkiem z niego zrezygnować.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz